В стремежа си да пести от какво ли не Франция

...
 В стремежа си да пести от какво ли не Франция
Коментари Харесай

Френската дипломация ще трябва да затегне коланите

 В устрема си да пести от какво ли не Франция ще понижи средствата, планувани до 2022 година за дипломатическата й мрежа, макар афишираните упоритости на президента Еманюел Макрон на интернационалната сцена, написа Фран прес, представен от Българска телеграфна агенция.
Премиерът Едуар Филип разказа ситуацията пред посланиците, събрани тази седмица в Париж за обичайното разкриване на новия дипломатически сезон. Той разкритикува " прибавянето на нови пера " и прикани за " връщане към главните ". Поставената цел е до 2022 година да се понижи с 10 на 100 общата сума на заплатите - това значи 100 милиона евро, защото френската страна употребява в чужбина услугите на 20 000 души от разнообразни специалности: дипломати, военни, преподаватели, предприемачи...

" Може да помислим за по-добро систематизиране на държавните постове в чужбина и на осъществяваните действия (...), без да преразглеждаме нито вашите задачи, нито качеството на изискванията за работа ", видя министър председателят.

Още не се знае къде ще удари теслата - неразбираем е примерно броят на застрашените постове, само че дипломатите към този момент се възпротивиха.

" За 30 години ресурсите на министерството са намалели с 53 на 100 и с една трета за 10 години ", което води до " напрежение, несравнимо с това в другите министерства ", се показва във вътрешна бележка на Ке д`Орсе, изтекла през юни в медиите.

Досегашните старания в тази тенденция, в това число затварянето на консулства и преотстъпването на влиятелни здания, няма по какъв начин да продължат без да бъдат " накърнени опциите за деяние на министерството " и " мощните упоритости на Франция " в лицето на Еманюел Макрон, добавя документът.
 
С оглед новите бюджетни условия посланиците ще би трябвало отсега нататък да работят като мениджъри, по логиката на стартъп фирмите, и всеки да предложи в къс период план за метаморфоза на своя екип, разкрива един посланик.

Посланици - " мениджъри "

Правителството се кани да ограничи по-специално постовете от поддръжката (логистиката, човешките запаси, осведомителните системи и т. н.). Възможно е също вместо чиновниците, изпращани в чужбина, да се употребява локална работна мощ, да вземем за пример в културните и търговско-икономическите служби.

За да подслади горчивия хап, външният министър Жан-Ив Льо Дриан избира да подчертава върху спомагателните суми, осигуряващи в някои браншове " уверена в себе си " и " съобразителна " дипломация.

" 2019-а ще бъде година, в която ще си възвърнем средствата (...) Ще станат повече нашите съответни лостове за деяние ", даде обещание пред посланиците в сряда френският първи посланик, привикнал с по-благосклонни решения на властта, до момента в който бе министър на защитата (2012-2017 г.)

Даренията за развойни планове да вземем за пример ще набъбнат следващата година четворно - на 1,3 милиарда евро. Заемите за филантропични акции, по-ниски от тези в страни като Белгия, ще бъдат увеличени с 40 % - на 100 милиона евро.
Доброволните помощи за организации на Организация на обединените нации, спаднали под 50 милиона евро през последните години, също ще доближат 100 милиона евро.

Щом пое държавното кормило, Еманюел Макрон се ангажира да усили средствата, отделяни от Франция като помощи за развитие, спаднали през 2016 година на 0,38 % от брутния народен приход, с цел да доближат 0,55 % в края на петгодишния му мандат през 2022 година При все това равнището им ще остане под 0,7 %, какъвто е интернационално признатият ангажимент, изпълнен към този момент от Англия и Германия.

По друга тематика министърът даде обещание за две години да бъдат отделени и 100 милиона евро за укрепване на ограниченията за сигурност във френските посолства и учебни заведения в чужбина, от ден на ден застрашени от тероризма.

В тези сложни условия някой може и да се подразни от назначението на писателя Филип Бесон, другар на Еманюел и Брижит Макрон, за общоприет консул на Франция в Лос Анджелис.

" Изобщо не разпределям постове против услуги ", увери Еманюел Макрон. Писателят, който го следваше в перипетиите на президентската акция през 2017 година, разказва в последния си разказ пътя му към Елисейския замък.

" С тези длъжности се разпорежда държавното управление ", означават хората на Ке д`Орсе без повече мнения.

Министерството преди малко добави нови 22 " изключително значими " места за генерални консули в листата на позициите, налични за претенденти отвън държавния уред. 
По публикацията работиха: автор Екип на Investor.bg , редактор Магдалена Иванова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР